Har du redan ett ID?

Logga in till Brf Jasminen - tryggt och säkert

Har du inget ID?

Skapa inloggning till Brf Jasminen - enkelt och gratis

Vad är det här?

Denna sida är ansluten till och drivs med hjälp av Socinets plattform.
När du har ett Socinet ID kan du använda det på alla Socinet-anslutna sidor. Läs merVarför är det så kallt i lägenheten?

Vintertid ska temperaturen i din lägenhet hålla ca 21 grader (detta är en grad över Socialstyrelsens rekommendation). Du mäter temperaturen i din lägenhet en meter från vägg och ca en meter från golvet.  Om inomhustemperaturen ändå är lägre kan du kontrollera att inget täcker för termostat och element såsom möbler, gardiner eller elementskydd, vilket förhindrar att värmen sprider sig i rummet. Har du säkerställt detta och temperaturen ändå uppmäter en lägre temperatur? Vänd dig då till styrelsen.

En instruktionsvideo för hur du själv eventuellt kan avhjälpa problemet med kall radiator finns här: https://www.youtube.com/watch?v=rGJs29krAoo .

 

Det drar kallt bakom elementen, varför?

I din bostad tillförs bostadens friskluft utifrån genom tilluftsdon som är placerade bakom elementen. Elementet värmer upp den tillförda uteluften samtidigt som luften har en avkylande effekt på elementet. Detta kan kännas vid den nedre delen av elementet och gör även att golvet precis under tilluftsdonet kan upplevas kallt, vilket är helt normalt.

Obs! Stäng inte av ditt element vintertid då elementet kan frysa sönder av den kalla uteluften.   

 

Det är kallt på golvet, varför?

Vintertid ska temperaturen i din lägenhet hålla ca 21 grader (vilket är en grad över Socialstyrelsens rekommendation). Temperaturen mäts en meter från vägg och ca en meter från golvet. 

Vintertid, när det är kallt ute sker alltid ett visst kallras från ytterväggarna in i din lägenhet, framförallt via fönstren. Kall luft som är lättare än varm luft trycks ned mot golvet medan den varma luften stiger uppåt. Eftersom din lägenhet inte är utrustad med golvvärme blir temperaturen vid golvnivå då något lägre än i vistelsezonen. Detta är inget som är specifikt för JM lägenheter, det gäller alla bostäder som inte är utrustade med golvvärme.

Om temperaturen i rummet mätt en meter från vägg och ca en meter från golv understiger 21 grader, och du säkerställt att inga möbler, gardiner eller elementskydd täcker för termostat och element, så vänder du dig till styrelsen.

 

Varför tar det så lång tid att få varmt vatten från kranen?

Alla JM-bostäder är utrustade med snålspolande blandare vilket innebär att vattenflödet i din kran är mindre än i en icke snålspolande kran. Det gör att du får spola ett litet tag innan vattnet blir varmt. Även fast du med en icke snålspolande blandare, får fram varmvatten snabbare till kranen, blir den mängd vatten som spolas ur i stort sett densamma som från en blandare i en JM-lägenhet.

Den stora skillnaden i varmvattenförbrukningen blir när du till exempel duschar eller tvättar händerna.  Då kommer den icke snålspolande kranen spola ur väsentligt mycket mer varmvatten.

En snålspolande blandare har ett vattenflöde på ca 0,07 l/s att jämföra med en omodernare blandare som har ett flöde på 0,2 l/s.

 

 

Brf Jasminen
brfjasminen.se
JM - Hus att trivas i
www.jm.se